Strutiena – netikėtas, bet puikus pasirinkimas šventinei vakarienei: V. Radzevičius dalijasi egzotiško troškinio receptu

Egzotiškoji strutiena ant lietuviško stalo yra retas ir kol kas dar išskirtinis pasirinkimas. Prieš kelis dešimtmečius Lietuvoje ši mėsos rūšis jau buvo pradėjusi populiarėti: kūrėsi vietinės stručių fermos, buvo suaktyvėjęs ir mėsos importas. Tačiau vėliau viskas aprimo ir egzotiški, išskirtiniai strutienos patiekalai vėl atsitraukė į antrą planą. Keliautojas ir kulinaras Vytaras Radzevičius sako, kad žmonės dažnai strutieną pirmą kartą išbando išskirtinėmis progomis, todėl tam puikiai gali tikti ir artėjančios žiemos šventės.

Dėl išskirtinių savybių prognozuoja populiarumą

„Pradžioje visiems strutienos būna įdomu paragauti dėl egzotikos ir netikėtumo momento, vėliau valgytojai ją vertina ir į kasdienį racioną įtraukia tiek dėl išskirtinio skonio, tiek dėl maistinės vertės. Manau, kad strutienos likimas Lietuvoje bus panašus kaip ir su jūros gėrybėmis, kurios kažkada irgi buvo labai išskirtinis pasirinkimas, o dabar jas mėgsta daugelis”, – sako „Lidl“ šefas V. Radzevičius. 

Priežasčių rinktis ir mėgautis strutiena išties nemažai. Visų pirma, tai – sveika, turinti daug organizmui naudingų medžiagų mėsa. Čia gausu geležies, cinko, seleno, magnio bei vitamino D. Tačiau svarbiausią vietą šioje vertingų medžiagų piramidėje užima B grupės vitaminai. Suvalgę vos 100 gramų strutienos, gausite trečdaliu daugiau vitamino B12 nei jo paros norma! Be to, ši mėsa turi mažiau cholesterolio nei vištiena ir mažiau riebalų nei kalakutiena. 

„Įdomu ir tai, kad nors iš pirmo žvilgsnio strutiena galėtų būti klasifikuojama kaip paukštiena, iš tiesų tai yra raudona mėsa. Man jos skonis gal šiek tiek primena briedieną arba kokią kitą laukinę mėsą, kuri ant kalėdinio stalo tikrai atsiduria ir Lietuvoje. Strutiena gali tapti puiki alternatyva ir skaniu netikėtumu visai šeimai”, – pasakoja keliautojas ir kulinaras.

Gausu paruošimo būdų

V. Radzevičius neatmeta ir to, kad kai kuriems valgytojams įmantresnė mėsos rūšis gali asocijuotis su sudėtingu, laiko bei įgūdžių reikalaujančiu paruošimu, tačiau skuba patvirtinti, kad tai netiesa: „Nėra ko baimintis. Strutiena lengvai pagaminama, mėsos audinys yra be jokių kremzlių ar plėvių. Lengva ne tik pagaminti, bet ir įtikti patiems išrankiausiems valgytojams.“ Strutienos kepsnių nuo lapkričio 28 d. ieškokite „Lidl“ parduotuvėse tarp išskirtinio „Deluxe” asortimento prekių. Be egzotiškos mėsos, valgytojus pradžiugins ir išskirtinės kokybės tunų kepsniai, įvairios dešros, kumpiai, aliejai, pagardai, paštetai bei šventiniai saldumynai.

Beje, V. Radzevičius giria ne tik strutienos skonį, bet ir jos universalumą: mėsos skonis nėra specifinis, o jos panaudojimo būdai gali būti patys įvairiausi – nuo kepsnių iki maltinių. „Tačiau aš visada pirmiausiai stengiuosi išmėginti tradicinius receptus iš tų šalių bei regionų, iš kurių yra kilę konkretūs produktai. Šiuo atveju, strutis – Afrikos paukštis, todėl ir būdą pagaminti mėsą rinkčiausi iš ten. Pavyzdžiui, Pietų Afrikos Respublikoje labai populiarus strutienos troškinys. Neabejoju, kad išbandę jį, jau ieškosite naujų receptų su strutiena”, –  patarimų negaili „Lidl“ šefas ir dalijasi paprastu receptu su lengvai randamais ingredientais. 

Afrikietiškas strutienos troškinys

Jums reikės:

600 g piršto storio juostelėmis pjaustytos „Deluxe“ strutienos filė;

4 trintų česnako skiltelių;

2 puodelių kubeliais pjaustytų saldžiųjų bulvių;

3 puodelių šviežių plėšytų kale (lapinio kopūsto) lapų;

1 šaukšto citrinų sulčių;

1 poro žiedeliais pjaustytos baltosios dalies;

2 šaukštelių kalendros miltelių;

2 šaukštų paprikos miltelių;

3 puodelių jautienos sultinio;

2-3 šaukštų aliejaus kepimui;

Druskos ir pipirų pagal skonį.

Dideliame, storadugniame puode įkaitinkite aliejų ir minutę pakepinkite česnaką, kad atsiskleistų aromatas. Po to, paeiliui sudėkite likusius produktus ir uždengę patroškinkite viską ant mažos kaitros apie 40 minučių. Sekite, kad troškinys neišgaruotų ir neprisviltų – jei reikia, papildykite sultiniu ar vandeniu.

Troškinį patiekite su virtais ryžiais. Skanaus!

Freepik.com nuotr.

Nėra komentarų

Palikite komentarą