Vasara, be abejonės, yra tas laikas, kai namų virtuvė iškeliauja į lauką ir vakarienė ar pietūs dažniau garuoja ant grilio. Nors lietuviai ypatingai prieraišūs šašlykams ir dažnai lepinasi seniai pamėgtais mėsainiais, grilio sezonui pagavus įkarštį, maisto ekspertai kviečia pasinerti į kulinarines improvizacijas lauko virtuvėje. Išbandykite gurmaniškus sumuštinius, kurie mėgstami užsienyje, bet dar mažai atrasti Lietuvoje.
Sumuštinis yra vienas žinomiausių patiekalų visame pasaulyje, mat „sumeistrauti“ jį gali net vaikai, o gurmanams – į valias erdvės improvizacijai su įvairiais skoniais bei tekstūromis. Žinoma, gamindami sumuštinius neišsiversime be duonos, tačiau kiti ingredientai priklauso nuo fantazijos. Tiesiog svarbu pasirūpinti, kad jie išpildytų pagrindinius mitybos principus – patiekalas organizmui turi suteikti baltymų, skaidulų, vitaminų.
„Ar sumuštinis bus greitas užkandis, ar maistingas savarankiškas patiekalas, priklauso nuo fantazijos, įdėto laiko ir ingredientų. Beje, tai vienas iš patiekalų, su kuriuo galima smagiai improvizuoti gaminant ant grilio.
Liepa yra pats grilio sezono įkarštis, stebime nuosekliai augančią grilio prekių paklausą, ypač auga griliui skirtų anglių pardavimai. Natūralu, kad įsibėgėjus sezonui, norisi išmėginti įvairesnių ant grotelių ruošiamų patiekalų. Sumuštinis tuo ir nuostabus, kad daugelį jo elementų galima kepti ar šildyti ant grilio“, – kalba Ernesta Dapkienė, prekybos tinklo „Maxima“ Komunikacijos ir įvaizdžio departamento direktorė.
Maistingas sumuštinis pietums ar vakarienei
„Maxima“ Maisto gamybos departamento direktorės Brigitos Baratinskaitės teigimu, sumuštinio skoniui ir maistinei vertei įtakos turi pasirinkta duona.
„Jau nieko nebestebina duonos su įvairiais grūdais, sėklomis, daržovėmis, kuriomis kepinyje pakeičiama reikšminga dalis miltų, taip padidint organizmui naudingų skaidulų, taip pat baltymų kiekį“ – teigia maisto ekspertė.
Sumuštinis gali būti gurmaniškas ir sveikas patiekalas, jeigu dėmesingai pasirinksime jo ingredientus, skonį praturtinsime riešutų sviestu, tradiciniu arba pačių pasigamintu dilgėlių pesto padažu arba trintais avokadais, nepagailėsime šviežio derliaus daržovių ir žalumynų.
„Norėdami iškepti maistingą sumuštinį pietums ar vakarienei bei pasimėgauti maisto gaminimu lauke, vietoje tradicinio sūrio griežinėlio ar dešros rinkitės ant grilio keptą paukštieną, jautieną arba žuvį. Jeigu norisi lengvo užkandžio, gali pakakti vien gausios porcijos šviežių daržovių ant grilyje pašildytos duonos – gaivus sumuštinus bus su pikantišku dūmo prieskoniu“ – pataria „Maximos” maisto ekspertė ir kviečia išbandyti užsienyje populiarių sumuštinių receptus, kurie džiugins gardžiais kvapais ant grilio.
„Philly cheesesteak” sumuštinis
Reikės: 500 g jautienos nugarinės, vieno prancūziško batono, 200 g čederio sūrio, dviejų smulkiai pjaustytų svogūnų, griežinėliais pjaustytos žalios paprikos, vieno šaukšto vorčesterio padažo, vieno šaukšto alyvuogių aliejaus ir druskos, maltų juodųjų pipirų bei malto kumino pagal skonį.
Gaminame: Susmulkintas daržoves sumaišykite su alyvuogių aliejumi, vorčesterio padažu bei prieskoniais, dėkite į folijos vokelį, o šį – ant grilio grotelių. Jautieną supjaustykite maždaug 1,5 cm storio juostelėmis ir pakepinkite ant grotelių iki mėgstamo lygio, pagardinkite druska bei pipirais ir palikite trumpam pailsėti.
Prancūzišką batoną perpjaukite išilgai, ant apatinės dalies sudėkite nuo kaitros suminkštėjusias daržoves ir iškeptą jautieną, ant viršaus gausiai uždėkite čederio sūrio ir įdėkite sumuštinį į kepsninę ar ant grotelių, kad sūris išsilydytų. Ant sumuštinio uždėkite viršutinę duonos dalį ir lengvai paspauskite. Skanaus!
Klasika tapęs BLT sumuštinis su šonine
Reikės: 2 kvietinių duonelių, salotos lapų, pomidoro, 4 plonai pjaustytos šaltai rūkytos šoninės juostelių, 1 arbatinio šaukšto garstyčių.
Gaminame: Iš pradžių pasiruoškite šoninę. Šoninės juosteles kepkite ant vidutinės kaitros grilio kol gražiai apskrus. Iškeptą šoninę sudėkite ant popierinio rankšluosčio, kad susigertų riebalų perteklius. Tada ant grotelių paskrudinkite per pusę perpjautas duonos riekeles ir pertepkite garstyčiomis. Ant duonos sudėkite salotų lapus, griežinėliais supjaustytus pomidorus, skrudintą šoninę ir uždenkite antra skrudintos duonos riekele. Paprasta ir gardu!
Vyšnių, juodojo šokolado ir „Brie“ sūrio sumuštinis
Reikės: pusės puodelio vyšnių be kauliukų, perpjautų per pusę, vieno arbatinio šaukštelio balzamiko acto, vieno šaukšto sviesto, dviejų riekelių duonos, 40 g „Brie“ sūrio, smulkinto juodo šokolado.
Gaminame: vyšnias kartu su balzamiko actu sudėkite į folijos vokelį ir pakepkite ant grilio. Vieną duonos riekelės pusę patepkite sviestu ir uždėkite ant grotelių sviestu patepta puse žemyn. Ant viršaus dėkite sūrį, kepintas vyšnias, pabarstykite šokoladu ir galiausiai užvožkite kita duonos rieke sviestu patepta puse į viršų. Paskrudinkite sumuštinį iš abiejų pusių, kol apskurs, ir ragaukite.
Ernesta Dulkienė
Nėra komentarų