Nuo senų laikų tikima, kad kai kurie maisto produktai padeda pakurstyti aistrą – kitaip tariant, veikia kaip afrodiziakai. Nors istoriniai šaltiniai ir skirtingų kultūrų liaudies išmintis mini pačius įvairiausius ir neretai ganėtinai egzotiškus afrodiziakus, kuriuos išbandyti šiandien ryžtųsi retas, tarp kasdienių, lengvai aptinkamų produktų taip pat galima atrasti ne vieną, galintį padėti sukurti romantišką nuotaiką. Tad Valentino dienos proga lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ kulinarijos žinovai dalijasi ypatingos vakarienės receptais su natūraliais afrodiziakais.
Aistrą natūraliomis priemonėmis kursto nuo neatmenamų laikų
Įvairūs meilės eliksyrai ir aistrą sužadinančios priemonės minimos dar senovės Egipto, Kinijos, Indijos civilizacijų raštuose, o pats afrodiziako terminas yra kilęs nuo senovės graikų meilės deivės Afroditės vardo. Siekdami išlaisvinti ir sustiprinti savo seksualinę energiją skirtingų kultūrų atstovai ryždavosi pačioms įvairiausioms gastronominėms patirtims ir ieškojo slaptų ingredientų.
Šiandien ieškant natūralių afrodiziakų dėti daug pastangų nereikia. Afrodiziakais šiais laikais dažnai įvardijami tokie maisto produktai ir prieskoniai kaip imbiero šaknis, moliūgo sėklos, medus, figos, šafranas, juodasis šokoladas, aitrieji pipirai, jūros gėrybės. Pastarosiomis lietuviai mėgaujasi vis dažniau, o ypač – ypatingomis progomis.
„Pastaruoju metu stebime itin augančius jūros gėrybių pardavimus. Štai šviežių midijų pernai nupirkta 166 proc. daugiau nei 2020 m. Pirkėjai taip pat renkasi šviežias austres, kuriomis pernai mėgavosi dvigubai dažniau. Šių produktų populiarumas dar labiau sustiprėja švenčių ar ypatingų progų metu, o viena jų, žinoma, yra ir Valentino diena“, – teigia „Maximos“ Komunikacijos ir įvaizdžio departamento vadovė Ernesta Dapkienė.
Derinys Valentino dienai – moliuskai, juodasis šokoladas ir čili pipirai
Manoma, kad austrių, midijų ir kitų jūros vandenų dvigeldžių moliuskų afrodiziakinės savybės gali būti susijusios su juose aptinkamu dideliu amino rūgščių kiekiu bei reikšminga cinko koncentracija. Tiesa, vienareikšmiško patvirtinimo apie šių produktų gebėjimą prisidėti prie romantiškos nuotaikos mokslas kol kas nepateikia, tačiau tai nė kiek nesumažina kulinarinės ir maistinės moliuskų vertės ar jų tinkamumo Valentino dienos vakarienei.
„Maximos“ Maisto gamybos departamento vadovė Brigita Baratinskaitė taip pat pastebi, kad be jūros gėrybių vieni populiariausių natūralių afrodiziakų yra juodasis šokoladas ir čili pipirai.
„Pirmasis, jei yra natūralus ir aukštos kokybės, gali būti puikus B grupės vitaminų bei kitų organizmui reikalingų mineralų šaltinis, o kartu teigiamai veikia žmogaus nuotaiką, padeda atsipalaiduoti. Savo ruožtu čili pipirai taip pat turi nemažai vitamino A, C, B6, K1 ir kitų sveikam ir gyvybingam organizmui reikalingų mineralų“, – pasakoja B. Baratinskaitė.
Kulinarijos žinovė Valentino dienos proga siūlo paimprovizuoti įtraukiant į šventinį valgiaraštį natūralius afrodiziakus bei siūlo du receptus gardžiai vakarienei.
Midijos raudonajame padaže
Šiam patiekalui prireiks:
- 1 kg šviežių midijų
- 400 g trintų pomidorų padažo
- 1 valgomojo šaukšto alyvuogių aliejaus
- 1 svogūno
- 1–2 česnako skiltelių
- Šiek tiek šviežių petražolių
Susmulkinus svogūną ir česnaką, jie apkepinami puode su šlakeliu alyvuogių aliejaus. Tuomet pilamas trintų pomidorų padažas. Viskas užverdama. Galiausiai, į puodą dedamos midijos ir troškinamos apie penkias minutes arba tol, kol visų geldelės prasivers. Ant viršaus barstomos smulkintos petražolės. Midijos ragaujamos vienos arba su mėgstamais makaronais, pagardintais tarkuotu sūriu. Skanaus!
Valentino dienos šokoladinis pyragas su čili pipirais
Tokiam desertui prireiks:
- 200 g sviesto
- 200 g rudojo arba paprasto cukraus
- 4 didelių kiaušinių
- 100 g smulkintų migdolų riešutų
- 200 g juodojo šokolado
- 100 g miltų
- 1 arbatinio šaukšto kepimo miltelių
- 50 g kakavos miltelių
- 1 arbatinio šaukštelio smulkintų aitriųjų (čili) pipirų
- 250 g plaktos grietinėlės
Užpildui reikės:
- 200 g juodojo šokolado
- 200 g grietinėlės
- 100 g sūdyto sviesto ir cukraus pudros
- 1 raudonojo čili pipiro papuošimui
Ruošiant pyragą dubenyje išmaišomas sviestas ir cukrus, įmušami kiaušiniai ir pilami smulkinti migdolai – viskas išmaišoma. Tuomet į tą patį dubenį pilamas ištirpintas juodasis šokoladas, miltai, kepimo milteliai – viskas dar kartą atsargiai išmaišoma. Galiausiai į bendrą masę dedama plakta grietinėlė.
Masė paskirstoma į dvi apskritas kepimo formas padengtas kepimo popieriumi ir 15-20 minučių dedama į iki 170 °C įkaitintą orkaitę. Iškepusio pyrago paviršius turėtų būti elastingas ir lipnus. Išėmus kepimo formas iš orkaitės leidžiama pyragui apie 15 minučių atvėsti. Tuomet abu pyrago sluoksniai išimami iš formų ir paliekami ramybėje iki kol pilnai atvės.
Pyrago užpildas paruošiamas sulaužius juodąjį šokoladą gabalėliais ir sudėjus juos į įkaitintą keptuvę. Kartu dedama grietinėlė ir viskas kaitinama maišant, kol šokoladas pilnai ištirps, o mišinys pradės tirštėti. Tuomet mišinys perpilamas į švarų indą. Į jį atskirais gabaliukais dedamas sviestas ir palengva įmaišomas į mišinį.
Paruoštu mišiniu pertepamos ir sujungiamos abi pyrago dalys. Likusia užpildo mase padengiamas pyrago viršus. Ant jo taip pat barstoma cukraus pudra ir, kaip akcentas, dedamas šviežias raudonasis pipiras. Pikantiškas Valentino dienos pyragas paruoštas!
Nėra komentarų