Mėsos kukuliai dažnam asocijuojasi su jaukiais šeimos pietumis, todėl ne veltui šis patiekalas mėgstamas visame pasaulyje: Italijoje jie patiekiami su makaronais, Švedijoje, kaip ir Lietuvoje, dažniausiai valgomi su bulvių koše, o Azijos šalyse – sojos padaže su ryžiais.
Švediški kukuliai yra verdami kremo tirštumo padaže iš jautienos sultinio ir grietinės.
Švediškų kukulių receptas
Kukuliams reikės:
- 450 g maltos jautienos
- 450 g maltos kiaulienos
- 2 v. š. šviesto
- 1 svogūno
- Trečdalio stiklinės pieno
- 2 kiaušinių
- Trečdalio stiklinės maltų džiūvėsėlių
- Pagal skonį: maltų juodųjų pipirų, malto muskato riešuto, žiupsnelio druskos
Padažui:
- 2 v. š. sviesto
- 3 v. š. miltų
- 3 stiklinių jautienos sultinio
- Pusės stiklinės grietinėlės
- Pagal skonį: druskos ir maltų juodųjų pipirų, šlakelio aliejaus
Gaminimas:
Keptuvėje ištirpinkite sviestą ir pakepinkite jame smulkiai supjaustytą svogūną. Pakepintą svogūną sudėkite į didelį dubenį. Supilkite pieną, įmuškite kiaušinius, suberkite maltus džiūvėsėlius, juoduosius pipirus, muskato riešutą bei druską, sudėkite maltą mėsą ir viską gerai išmaišykite. Paruoštą mėsos faršą suvyniokite į maistinę plėvelę ir padėkite valandai šaltai.
Paruoškite padažą – keptuvėje ištirpinkite sviestą, jame pakepinkite miltus iki geltonumo, maždaug 4–5 minutes. Pamažu supilkite jautienos sultinį ir gerai išmaišykite, kad neliktų gumuliukų. Supilkite grietinėlę, gerai išmaišykite ir kaitinkite 6–7 minutes. Pagardinkite druska, pipirais bei cukrumi ir nuimkite nuo ugnies.
Kepimo skardą išklokite folija ir patepkite šlakeliu aliejaus. Šaukštu imkite paruoštą mėsos faršą ir pašlapintomis rankomis formuokite kukulius. Dėkite juos ant skardos ir kepkite apie 20 minučių orkaitėje, įkaitintoje iki 220 laipsnių karščio, kol gražiai apskrus.
Apkeptus kukulius sudėkite į keptuvę su padažu ir dar kaitinkite maždaug 5 minutes. Patiekite su bulvių koše, spanguolių arba bruknių uogiene ir šviežiomis daržovėmis.
Pranešimas spaudai
Nėra komentarų