Svogūnai – universali daržovė, kuri dažnai naudojama kaip natūralus prieskonis įvairiems patiekalams paskaninti. Svogūnai mėgstami įvairiausiose virtuvėse – tiek ruošiant azijietiškus karius ar troškinius, tiek gaminant ikonišką prancūzų patiekalą – svogūnų sriubą.
Praktiškas patarimas
Daugelis svogūnus pjausto netinkamai. Paprastai, pjaustant svogūną, suyra jo sluoksniai ir pjaustymas tampa chaotiškas, nepatogus. Nenupjaukite svogūno šaknies – taip daržovė nesuirs ir pjaustyti bus kur kas paprasčiau.
Maistingosios medžiagos
Svogūno sluoksniuose slypi gausybė maistinių medžiagų. Juose gausu mineralų, vitaminų ir yra ypač vertinami dėl mažo kaloringumo. Vienas vidutinio dydžio svogūnas turi vos 44 kalorijas, tačiau daug vitamino C, B grupės vitaminų, kalio, magnio, geležies, fosforo, taip pat antioksidanto kvercetino, prisidedančio prie imuniteto stiprinimo.
Jokių ašarų
Sulig pirmu įpjovimu svogūnuose įvyksta cheminė reakcija ir išsiskiria sieros rūgšties dujos, kurios ir graužia mūsų akis. Prieš pjaustydami palaikykite svogūnus šaldytuve ar šaldiklyje – šaltis lėtina chemines reakcijas. Jei pjaustysite vandenyje, išsiskyrusios dujos tiesiog nepateks į orą, taigi, nedirgins akių. Dar gali padėti garų surinkiklis ar pjaustymas greta verdančio vandens puodo, kadangi garai dujas išskaidys.
Paruošimo būdai
Kepkite svogūnus orkaitėje ar ant grotelių ir patiekite nepjaustytus kaip garnyrą prie mėsos. Dėkite į šviežius ar verdamus padažus. Išbandykite svogūnų sriubą, kuri sušildys vėsiomis dienomis.
Prancūziška svogūnų sriuba
Jums reikės:
- 600 g saldžiųjų svogūnų
- 50 g sviesto
- 2 šviežių čiobrelių šakelių
- 1 lauro lapo
- 2 skiltelių česnako
- 150 ml baltojo vyno
- 1 l jautienos sultinio
- 1 v. š. miltų
- 1 a. š. druskos
- ¼ a. š. maltų juodųjų pipirų
- Pusės prancūziško batono
- 150 g tarkuoto ementalio sūrio
- 1 a. š. šviežių rozmarinų
Pagaminimas:
Svogūnus nulupkite ir susmulkinkite. Puode išlydykite sviestą ir pakepinkite svogūnus apie 20 minučių, kol suminkštės ir karamelizuosis. Įspauskite 1 česnako skiltelę, įmeskite lauro lapą, čiobrelius, supilkite vyną ir kaitinkite apie 5 minutes.
Kai išgaruos alkoholis, garuose turi nebesijausti aitraus kvapo. Tada suberkite miltus, išmaišykite ir po minutės ar dviejų supilkite jautienos sultinį, įberkite druskos ir pipirų.
Virkite sriubą dar 20 minučių Įkaitinkite orkaitę ir nustatykite grilio funkciją. Sriubą išpilstykite į čenakines ar kitus troškinimo indus, apibarstykite tarkuotu sūriu bei rozmarinais ir pakaitinkite orkaitėje, kol išsilydys sūris.
Patiekite su skrudintu prancūzišku batonu, ant kurio galite užtepti šiek tiek sviesto.
Pranešimas spaudai
Nėra komentarų