Veršiena yra itin liesa ir žmogaus organizmui naudinga, o ją gardžiai paruošti galima begale skirtingų būdų. Tačiau tai – ganėtinai įnoringa mėsos rūšis, kuriai gaminimo metu reikia skirti nemažai dėmesio. Prekybos tinklas „Lidl“ dalijasi pagrindiniais patarimais, kaip bet kurioje prekybos tinklo parduotuvėje įsigytą veršieną paversti žadą atimančiu kulinariniu šedevru.
Veršiena ypatinga paverčia faktas, kad tai yra labai liesa mėsa, turinti daug mažiau riebalų nei, pavyzdžiui, jautiena. Joje gausu geležies, kuri yra puikus energijos šaltinis ar seleno, padedančio apsaugoti organizmą nuo laisvųjų radikalų, sukeliančių širdies ir kraujagyslių ligas. Taip pat veršienoje pilna fosforo, turinčio teigiamos įtakos žmogaus nervų sistemai ar cinko, padedančio pagerinti virškinimo veiklą. Galiausiai ši mėsa pasižymi gausiu vitaminų A, B3, B12 ir D kiekiu.
Gera pradžia – pusė darbo
Norint skaniai paruošti veršieną, būtina įsigyti kokybišką mėsą, todėl svarbu atkreipti dėmesį į kelis veiksnius. Pirmiausia, veršiena turėtų būti kreminės rausvos spalvos.
Taip pat venkite drėgnos, vandeningos, turinčios daug sausgyslių ar pilkšvos mėsos gabalų. Nors įprastai veršiena būna be riebalų, jei pamatėte gabalėlį su jais, riebalai turėtų būti pieno baltumo spalvos. Pastebėjus gelsvus riebalus, gabalėlio geriau nepirkti.
Veršieną, kaip ir bet kurią kitą mėsą, geriausia yra ruošti kuo šviežesnę, todėl visada įsitikinkite, kad ją įsigijote viena ar dvi dienos nuo gaminimo.
Paruošimo galimybės – begalinės
Kadangi veršiena yra liesa mėsa, jai labiausiai tinka drėgnas ir lėtesnis kepimas. Svarbiausias patarimas – jos neperkepti. Todėl reikėtų vengti per didelės kaitros, nes ji išsausina mėsą, paverčia ją „gumine“ ir pakeičia ypatingą jos skonį.
Geriausia veršieną yra kepti vidutinėje temperatūroje, kad subalansuotumėte jos sultingumą ir švelnų skonį. Tai reiškia, kad skubėti neverta, nes kitu atveju rizikuojate, jog mėsa taps sausa.
Ruošiant veršieną, ne ką mažiau svarbu yra pasirinkti tinkamus prieskonius. Nebijokite eksperimentuoti ir atrasti tai, kas labiausiai tinka jums, tačiau dažniausiai veršiena yra gardinama česnaku, citrina, pipirais arba įvairiomis džiovintomis žolelėmis.
Taip pat veršieną galima įtrinti skirtingais marinatais, suteikti jai skonio padažų ar glajų pagalba. Ši mėsa puikiai tinka išskirtinių šašlykų ar troškinių gaminimui, be to, veršiena ypatingu pavers kiekvieną plovą ar guliašą. Galiausiai iš maltos veršienos paruoštas paplotėlis nustebins didžiausius mėsainių mėgėjus, o lėtai kepti veršienos šonkauliukai privers apsilaižyti pirštus.
Atkreipkite dėmesį į veršienos dalį
Veršieną galima virti, troškinti, kepti orkaitėje, keptuvėje ar ant grotelių bei daugybe kitų būdų. Tiesa, geriausias pasirinkimas priklauso nuo veršienos dalies, kurią gaminsite. Tad norėdami paruošti aukščiausios klasės restorano vertą patiekalą, atkreipkite į tai dėmesį.
Ant grotelių rekomenduojama kepti veršienos nugarinę, kotletus, medalionus ar maltos veršienos paplotėlius. Kepkite ant vidutiniškai karštų, pelenais padengtų anglių.
Tuo pat metu orkaitėje geriausia kepti veršienos nugarinę, o keptuvėje – plonesnius veršienos gabalėlius, pavyzdžiui, kotletus ar maltą veršieną. Žinoma, venkite aukštos kaitros ir rinkitės vidutinio stiprumo ugnį.
Beje, jei ruošiate veršienos kepsnius, išlyginkite gabalėlį mėsos plaktuku, kad jis iškeptų tolygiai. Be to, svarbu nuo mėsos nupjauti riebalų perteklių. Troškinimui rekomenduojama palikti mažesnius mėsos gabalėlius.
Nėra komentarų