Karštiems vasaros orams – greiti, lengvi ir nebrangūs Azijos šalių receptai

Pranešimas spaudai

Vasarai įsibėgėjant, neišvengiamai dažniau ieškoma būdų, kaip greitai ir skaniai atsigaivinti. Tačiau kartais vis pritrūksta idėjų, kaip tai padaryti: vanduo – būtinas, bet nuobodus, o ir, rodosi, visos ledų rūšys jau išragautos. Gaivinančių idėjų galima pasisemti iš Tolimųjų Rytų virtuvės, rašoma „Lidl“ pranešime žiniasklaidai.

Jei Lietuvoje didelių nepatogumų sukelia 30 laipsnių karštis, tolimojoje Azijoje – Indijoje, Tailande, Kinijoje ar Japonijoje – termometro stulpelis perlipa ir 40 laipsnių žymą. Be to, didelė drėgmė dar labiau sustiprina karščio pojūtį. Tačiau šių kraštų gyventojai žino, kaip atsivėsinti net ir tuomet, kai oras lauke – tarsi pirtyje.

Mango lassi – Indijoje, Liang Gao – Kinijoje, o Tailande – Nam Kang Sai: nors pavadinimai – vienas už kitą sudėtingesni, šiuos vietinių ir turistų mėgstamus, gaivinančius desertus išmėginti gali ir kiekvienas Lietuvos gyventojas. Jie – greiti, lengvai pagaminami ir, svarbiausia, nebrangūs.

Jau pirmadienį „Lidl“ pirkėjus pasveikins tolimosios Azijos įkvėpta „Vitasia“ skonių savaitė. Po vienu stogu mėgstamus ir dar neatrastus gardumynus suras Kinijos, Indijos, Tailando ir Japonijos virtuvių gerbėjai. Įvairių rūšių makaronai ramenams, sušiams skirti priedai ir kiti tolimųjų kraštų skanumynai – visa tai ir dar daugiau „Lidl“ siūlo paragauti „Vitasia“ skonių savaitės metu.

Apsidžiaugs ir mėgstantieji egzotiškus desertus – kaitrią vasaros dieną atgaivins „Vitasia“ valgomieji ledai su kertuočių glaistu, kokosiniai ledai bei geriamieji jogurtai. Šių prekių jau nuo šios savaitės ieškokite šaldytuvuose.

Mango lassi: skoniais turtingas ir vasariškai ryškus desertas iš Indijos

Jogurto ir mangų kokteilis mango lassi – neatsiejama Indijos virtuvės dalis. Manoma, kad lassi gėrimas atsirado maždaug 1000 metų prieš mūsų erą, ir tikėta, jog jis turi gydančiųjų galių.

Dar geriau žinoma, kad mango lassi yra gardus, kreminės konsistencijos gėrimas, kuriame su pienu, jogurtu ir šiek tiek cukraus sumaišytas mangas puikiai atgaivina karštą dieną. Be to, ryškiai geltona spalva tik dar labiau sustiprina vasarišką nuotaiką. Pasigaminti šį desertinį gėrimą nesunkiai galite ir namuose.

Jums prireiks:

250 g „Vitasia“ mangų skiltelių lengvai saldintame sirupe

250 ml natūralaus „Pilos“ jogurto (be priedų)

125 ml „Pilos“ pieno

4 a. š. cukraus arba medaus

Žiupsnelio kardamono

Paruošimas:

Kubeliais supjaustykite mangų skilteles, sudėkite jas į trintuvą. Ten pat supilkite jogurtą, pieną, medų arba cukrų, suberkite kardamoną ir plakite apie 2 minutes.

Jei norite gaivesnio kokteilio, į trintuvą įdėkite kelis ledo kubelius. Juos taip pat galite suberti į taures, į kurias supilkite paruoštą kokteilį. Jį papuošti galite užbarstydami kardamono.

Liang Gao: „juodai“ geras desertas iš Kinijos

Liang Gao, dar žinomas kaip kiniškas šaltas ryžių pyragėlis, yra Kinijoje itin populiarus desertas, gaminamas iš ryžių miltų. Minkštos tekstūros patiekalas dažniausiai patiekiamas šaltas. Nors mūsų kraštuose – tai neįprastas desertas, tikrai galite jį pasigaminti ir patys.

Reikės:

250 g ryžių miltų – galima juos pasigaminti sumalus 250 g juodųjų „Vitasia“ ryžių

350 ml vandens

200 g cukraus

1 a. š. vanilės ekstrakto

Kelių lašų skirtingų spalvų maistinių dažų, jei naudosite šviesius ryžių miltus

Paruošimas:

Kavamalėje iki miltų sumalkite juoduosius ryžius. Miltus suberkite į dalį vandens ir maišykite tol, kol neliks gumuliukų. Tai padarę, atidėkite į šalį.

Į keptuvę ar puodą supilkite likusį vandenį ir cukrų. Įkaitinkite iki vidutinės kaitros, kol užvirs. Maišykite viską tol, kol ištirps cukrus. Pakaitinkite dar 2–3 minutes, kol gausite sirupą. Atidėkite į šalį, kad sirupas atvėstų. Įmaišykite vanilės ekstraktą.

Į gautą sirupą supilkite miltų ir vandens mišinį, maišykite, kad nesusidarytų gumuliukai. Į kelias dalis padalykite mišinį ir į kiekvieną įlašinkite maistinių dažų, jei norite gauti skirtingų spalvų patiekalą. Tai darykite, jei naudojote šviesius ryžių miltus.

Mišinį supilkite į kepimo formą ar kitą karščiui atsparų indą ir 20–25 minutes kaitinkite garuose. Įsmeikite dantų krapštuką ar medinį pagaliuką į patiekalo vidurį, kad patikrintumėte, ar jis iškepė. Iškepus, leiskite atvėsti.

Atvėsus patiekalui, padėkite jį į šaldytuvą 2–3 valandoms arba tol, kol jis visiškai atšals bei sutvirtės.

Supjaustykite desertą norimo dydžio gabaliukais. Patiekti galite jį vieną arba papuoštą kokoso drožlėmis ar apšlaksčius saldžiu, pavyzdžiui, agavos, sirupu.

Nam Kang Sai: sudėtingai skambantis, bet itin paprastas desertas iš Tailando

Tailandas – populiari kryptis, kur šaltas žiemas ryžtasi praleisti vis daugiau Lietuvos gyventojų. Ten dar nebuvę, bet norintys pajusti šios šalies virtuvės skonį, gali išmėginti iškart atgaivinantį desertą – Nam Kang Sai, arba tailandietišką „sniego kūgį“.

Receptui reikės:

500 ml vandens

200 g cukraus

1 a. š. vanilės ekstrakto

250 g „Vitasia“ mangų skiltelių lengvai saldintame sirupe

Kitų mėgstamų vaisių, uogų, pavyzdžiui, arbūzo, bananų, braškių ir kt.

100 ml kokosų pieno arba sutirštinto pieno

Smulkinto ledo

Paruošimas:

Į puodą supilkite vandenį, suberkite cukrų ir užvirinkite viską ant vidutinės kaitros. Reguliariai maišykite, kad vandenyje esantis cukrus visiškai ištirptų ir gautumėte sirupą. Sirupui atvėsus, įmaišykite vanilės ekstraktą.

Kol sirupas vėsta, pasiruoškite „sniego kūgio“ papuošimą. Supjaustykite mangų skilteles, arbūzą, bananus ir kitus mėgstamus vaisius bei uogas.

Paimkite taurę ar kitą indą, suberkite smulkintą ledą – jį pasiruošti galite trintuvu susmulkinę paprastus ledo kubelius. Kad ledą būtų lengviau sutrinti, į trintuvą įpilkite šiek tiek šalto vandens.

Smulkintą ledą dosniai palaistykite atvėsusiu cukraus sirupu, sudėkite paruoštus vaisius, uogas. Užbaikite desertą užpildami ant jo šiek tiek kokosų arba sutirštinto pieno. Mėgaukitės vasariška gaiva!

Freepik.com nuotr.

Nėra komentarų

Palikite komentarą