Unsplash.com nuotr.
Kas nemėgsta sūrio? Šio produkto populiarumas nenuginčijamas. Tiesa, galima nesutarti, ar sūrį valgyti sveika: daug baltymų, kalcio, vitaminų ir itin svarbių amino rūgščių, taip pat nemažai kalorijų, riebalų ir druskos.
Baltymai, pasisavinami iš sūrio, yra geras pakaitalas mėsos baltymams – ir vieni, ir kiti yra gyvūninės kilmės ir turi amino rūgščių, kurių pats organizmas pasigaminti negali. Visgi svarbu paminėti, kad tam nereikia suvalgyti daug sūrio.
Taigi kokį sūrį rinktis?
Ekspertai sutaria, kad laimėtoja – be abejonės – rikota. Šio sūrio pavadinimas reiškia „pervirtas“. Originalus rikotos sūris gaminamas sutraukiant pieno, pavyzdžiui, avies, išrūgas.
Taigi rikotoje yra daug išrūgų baltymų, kuriuos organizmas pasisavina itin lengvai. Be to, ten gausu ir amino rūgščių. Rikotos sūris – puikus pasirinkimas tiems, kas stengiasi užsiauginti raumenų, sustiprėti ar sulieknėti. Svarbu paminėti ir tai, kad ši sūrio rūšis – tvarumo pavyzdys: jį gaminant sunaudojami „likučiai“ nuo kito sūrio gamybos.
Be rikotos, galima pasimėgauti ir kietesniais – parmezano, pekorino ar gaudos – sūriais. Tiesa, po truputį: juose nėra gausu vandens, jie labiau koncentruoti, turi daugiau kalcio, taigi greičiausiai ir suvalgysite mažiau.
Jei siekiate sulieknėti, jums itin svarbūs baltymai: jie suteikia sotumo ir padeda padidinti raumenų masę. Taigi turėtumėte ieškoti sūrio, kuriame gausu baltymų ir mažiau riebalų. Ekspertų teigimu, geras balansas būtų toks: kiekvienam 100 kilokalorijų – 10 gramų baltymų. Į šią kategoriją patektų, pavyzdžiui, neriebus šveicariškas sūris ar čederis, jau minėta rikota.
Kokį sūrį apeiti puslankiu?
Jei įmanoma, nesirinkite labai perdirbto sūrio skardinėse, atskirai supakuotomis porcijomis, kreminio sūrio ar to, kurio net nereikia laikyti šaldytuve, – jie riebūs, turi mažiau baltymų ir daugiau druskų. Taip pat, be abejo, geriau pasimėgauti tikru sūriu, o ne sūrio gaminiu: verčiau suvalgyti mažesnį kiekį gero produkto nei daugiau, bet smarkiai perdirbto.
Kai kurie sūriai turi ne tik baltymų ar amino rūgščių, bet ir yra puikūs gerųjų bakterijų šaltiniai: feta, ožkos ar kito nepasterizuoto pieno sūriai. Tiesa, naminio pieno produktai gali būti brangesni.
Svarbiausia – saikas
Apie sūrį geriausia galvoti kaip apie prieskonį ar garnyrą, o ne pagrindinį ingredientą. Jei sūriu pagardinsite daržoves ar kruopas, patiekalas bus sotesnis, skanesnis. Pavyzdžiui, pusryčiams puikiai tiktų rikota, avižinė košė ir vaisiai. Užkandžiui – šveicariškas sūris ir daržovės.
Svarbu pabrėžti, kad dažniausiai sveikiausias pasirinkimas – jūsų mėgstamiausias sūris, vartojamas saikingai.
Pagal užsienio žiniasklaidą
Nėra komentarų