Viena tuno skardinė – trys meniu idėjos: pusryčiams, pietums ir vakarienei

Gausus baltymų ir omega-3 riebiųjų rūgščių, liesas, nekaloringas tunas yra viena populiariausių žuvų pasaulyje. Savo sultyse konservuoto tuno skardinėje – vos gramas riebalų ir mažiau nei 200 kalorijų, daug skonio bei neišsemiamos galimybės lengvai kurti vis naujus receptus. Tiesa, Lietuvoje pirkėjai pirmenybę teikia tunui aliejuje – jo, kaip rodo prekybos tinklo „Maxima“ duomenys, parduodama net 45 proc. daugiau nei savo sultyse konservuoto tuno.

Nuo Japonijos iki Viduržemio jūros regiono tunas buvo žvejojamas ir ypatingai vertinamas ne vieną amžių, o štai konservuotas tunas prekybos centrų lentynose debiutavo praėjusio amžiaus pradžioje JAV – skanus ilgo galiojimo produktas netruko išpopuliarėti ir ilgam įsitaisyti daugelio virtuvėse. Dabar tuno paklausa tokia didžiulė, kad žvejybą bei konservų gamybą tenka griežtai kontroliuoti, siekiant šią žuvį apsaugoti nuo išnykimo.

Kovą – išskirtinė tuno konservų paklausa

Pasak Ernestos Dapkienės, „Maximos“ Komunikacijos ir įvaizdžio departamento direktorės, nors šviežias tunas yra gana reta prekė, „Maxima“ visuomet ieško galimybių ją pristatyti klientams, o  konservuoto tuno asortimentas platus ir stabilus. Pardavimų statistika rodo, kad lietuviai dažniau renkasi tuną konservuotą aliejuje ir rečiau – savo sultyse.

„Konservuoto tuno paklausa kasmet paprastai ūgteli pirmąjį metų ketvirtį. Tačiau šiemet itin išsiskyrė kovo mėnesis, kuomet konservuoto tuno įsigyta 60 proc. daugiau nei prieš metus. Šis paklausos šuolis atspindi žmonių reakciją į vasario pabaigoje prasidėjusį karą Ukrainoje. Tuno konservai yra maistingas ilgo galiojimo produktas, tad suprantama, jog suskubus kaupti maisto atsargas, taip pat siunčiant pagalbos siuntinius ukrainiečiams, šis produktas buvo gerokai aktyviau perkamas“, – aiškina E. Dapkienė.

Sveikai ir greitai

Tunas yra riebalų rūgščių omega-3 bei omega-6 šaltinis, jis turtingas vitaminu D ir pasižymi dideliu B grupės vitaminų kiekiu. Šioje žuvyje gausu jodo, reikalingo skydliaukei, taip pat yra tokių žmogaus organizmui būtinų mikroelementų kaip  fosforas, geležis, manganas.

„Tunas išsiskiria iš kitų žuvų skoniu bei mėsos tekstūra, jį lengva gaminti – svarbu šviežio tuno neperkepti nes savybės, dėl kurių ši žuvis taip vertinama, atsiskleidžia, kai tunas patiekiamas praktiškai žalias, trumpai iš visų pusių apkeptas ant didelės kaitros. Na, o konservuotas tunas yra itin universalus, suteikiantis laisvę eksperimentuoti derinant jį su įvairiais produktais ir kuriant vis naujus receptus“, – sako Brigita Baratinskaitė, prekybos tinklo „Maxima“ Maisto departamento gamybos direktorė ir dalijasi idėjomis, kaip su skardine tuno sukurti gardų greitų patiekalų meniu.

Pusryčiams: sotus panini sumuštinis

Reikės: vieno kietai virto kiaušinio, 160 g konservuoto tuno, kelių šviežių gražgarsčių, 160 g humuso, kelių saulėje džiovintų pomidorų aliejuje, kelių šviežio derliaus ridikėlių, saujelės mėgstamų riešutų, dviejų riekelių šviežios rupios duonos su grūdais, šlakelio alyvuogių aliejaus, šiek tiek druskos ir maltų pipirų.

Ant popierinio rankšluosčio nusausinkite saulėje džiovintus pomidorus, juos supjaustykite ketvirčiais. Ridikėlius supjaustykite griežinėliais, o riešutus pakepinkite ant sausos keptuvės arba orkaitėje – juos galite pakeisti ir moliūgų arba saulėgrąžų sėklomis.

Vieną šviežios duonos riekę padenkite mėgstamu humusu, paskaninkite saulėje džiovintais pomidorais, kepintais ridikėliais bei riešutais,  pagardinkite druska bei pipirais ir uždėkite konservuoto tuno ir gražgarsčių lapų. Ant sumuštinio viršaus uždėkite riekelėmis pjaustytą virtą kiaušinį. Ant kitos riekelės užtepkite likusią humuso dalį ir humusu padengta puse žemyn uždėkite ant paruošto sumuštinio. Visą sumuštinį pakepinkite įkaitintoje orkaitėje apie 7 minutes. Sočių pusryčių!

Pietums: makaronai su tunu ir žolelėmis

Reikės: kelių valgomųjų šaukštų alyvuogių aliejaus, dviejų smulkiai sukapotų česnako galvų, vienos tuno skardinės, žaliosios citrinos, saujelės šviežių gražgarsčių ir petražolių, druskos, pipirų ir Viduržemio jūros prieskonių, marinuotų juodųjų alyvuogių saujelės, saujos spagečių, ar kitų mėgstamų makaronų.

Į puodą įpilkite vandens, pasūdykite ir išvirkite spagečius – nupildami vandenį šiek tiek jo pasilikite. Gilesnėje keptuvėje įkaitinkite aliejų ir kelias minutes pakepinkite česnaką, įmaišykite tuną, įspauskite žaliosios citrinos sultis, pagardinkite kapotais žalumynais. Pakepkite keletą minučių ir įpilkite šiek tiek vandens, kuriame virė spagečiai. Išvirtus makaronus suberkite į keptuvę su padažu ir atsargiai išmaišykite. Pagardinkite prieskoniais, smulkiai pjaustytomis juodosiomis alyvuogėmis. Pietūs paruošti!

Vakarienei: kreminės ir traškios salotos su tunu

Reikės: 160 g savo sultyse konservuoto tuno, kelių šviežio derliaus trumpavaisių agurkų, saujos raudonųjų ridikėlių, kelių stiebų svogūnų laiškų arba laiškinio česnako, vieno raudonojo svogūno, valgomojo šaukšto šviežios citrinos sulčių bei žiupsnelio tarkuotos citrinos žievelės, kelių valgomųjų šaukštų graikiško jogurto. Pagardinimui – druskos ir pipirų bei kelių šviežiai keptos čiabatos riekelių.

Nupylę skystį, tuną sudėkite į didesnį dubenį. Čia pat dėkite nedideliais gabaliukais supjaustytus šviežius agurkus, traškius ridikėlius, susmulkintą raudoną svogūną ir laiškus. Įberkite karštu vandeniu nuplikytos citrinos žievelės gabalėlius, įpilkite šaukštą citrinos sulčių. Viską vainikuokite dosniu kiekiu graikiško jogurto, kuris suteiks tuno salotoms kreminės tekstūros – prieš išmaišydami nepamirškite druskos bei pipirų. Mėgaukitės su riekele šviežios duonos.

Rima Aukštuolytė

Nėra komentarų

Palikite komentarą