Vištiena ir riešutai? Kodėl gi ne! Tradicinis iranietiškas troškinys „Fesenjan” patiks nuo pirmo šaukšto

Nors keletą mėnesių stengėmės išnaudoti kiekvieną progą maistą gaminti lauke, lietingu oru gera sugrįžti ir į jaukią virtuvę, kur galime nustebinti artimuosius ypatingu rytietišku patiekalu. Nors troškinamas ilgiau, šis receptas nereikalauja nuolatinės puodo priežiūros. Be to, dažniausiai užkandžiui kramsnojami riešutai čia maloniai atsiskleis savitu skoniu. Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė teigia, kad riešutų galime skanauti nors ir kasdien, tačiau jie gana kaloringi, tad 30 gramų normos geriau neviršyti.

Trys itin vertingos riešutų rūšys

Pasak gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, nors dažniausiai perkame savo mėgstamiausius, mūsų racione turėtų atsidurti ir rečiau skanaujamų riešutų rūšių – tuomet gausime įvairesnių maistinių medžiagų. O norintiems rinktis pačius naudingiausius, ji išskiria tris riešutų rūšis.

„Itin vertingi yra migdolai, braziliški ir lazdyno riešutai. Širdies bei kraujagyslių ligomis sergantiems asmenims rekomenduojama valgyti daugiau migdolų riešutų, o sergantiems vėžinėmis ligomis – braziliškų. Dar viena nuo seno mūsų kraštuose aptinkama rūšis – lazdyno riešutai. Jie turi daugiausia sveikatai palankių riebalų bei didžiausią kiekį baltymų (100 gramų lazdyno riešutų yra net 15 gramų baltymų). Taip pat lazdyno riešutai turi folio rūgšties (vitamino B9), reikalingos raudonųjų kraujo ląstelių susidarymui kaulų čiulpuose bei geležies panaudojimui organizme“, – riešutų privalumus vardina gydytoja dietologė.

Ji priduria, kad riešutai itin vertinami dėl sveikatai naudingų baltymų, fitochemikalų, mineralinių medžiagų, skaidulų. „Pastarosios itin reikalingos sklandžiai žarnyno veiklai užtikrinti, taip pat palaiko gerųjų bakterijų sudėtį. Vos 100 gramų riešutų galima rasti net 5–10 proc. paros skaidulų normos, be to, riešutuose gausu mikroelementų“, – primena E. Gavelienė.

Puikia riešutų savybe gydytoja dietologė įvardijo ir jų suteikiamą sotumo jausmą: „Keletas lėtai sukramtytų riešutų priešpiečiams leis ramiai sulaukti pietų, arba puikiai tiks tiems, kurie anksti pavakarieniavo, bet užtruko su vakariniais darbais ir jaučia alkį prieš miegą. Šis sotumą reguliuojantis efektas susijęs su keletu maistinių medžiagų, o tarp jų ir baltymais, kurių itin daug turi žemės riešutai.“

Visos šeimos užkandžiams 

Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva pastebi, kad vis populiarėja kartu su džiovintais vaisiais supakuoti riešutai: „Juos užkandžiams renkasi moksleiviai ir studentai, į darbą pavakariams pasiima ir jų tėvai. Turime platų riešutų asortimentą: graikinių, kedrinių pinijų, anakardžių, lazdynų, pistacijų, karijų, žemės riešutų, migdolų, brazilinių bertoletijų, makadamijų. Taip pat skirtingų rūšių riešutų mišinių ar jų kartu supakuotų su džiovintais vaisiais. Galima nusipirkti ir sveriamų, kepintų bei sūdytų, taip pat ekologiškų riešutų – kiekvienas ras atitinkančių savitą skonį.“

Norint sutaupyti, pasak ekspertės, pravartu rinktis privačia „Rimi“, „AWAKE“ etiketėmis pažymėtas riešutų pakuotes – jie bus pigesni nei kiti toje pačioje kategorijoje. „O norint ilgiau mėgautis šviežiais riešutais, vertėtų juos laikyti ne aukštesnėje kaip 20 laipsnių temperatūroje, galima ir šaldytuve, sandariai supakuotus ar padėtus toliau nuo aštresnius kvapus skleidžiančių produktų“, – pataria komercijos operacijų vadovė.

Ji primena, kad norintys sutaupyti prekybos tinklo „Rimi“ parduotuvėse visoje Lietuvoje gali rasti daugiau kaip 600 prekių, kurių įprastos kainos yra bene žemiausios rinkoje, tad renkantis riešutus, galima rasti pigesnių jų variantų.

„Verta retkarčiais paįvairinti įprastą racioną egzotiškais patiekalais ir neišsigąsti, kad kai kurie jų ilgai gaminami: kol jūs lietingą dieną tvarkysitės namuose ar žiūrėsite serialą, puode lėtai kunkuliuos vištiena su riešutais – toks aromatingas ir gardus patiekalas tikrai privers iš nuostabos aiktelėti vakarienei užsukusius draugus“, – garantuoja O. Suchočeva.

RECEPTAS

„Fesenjan“ troškinys*

Granatų melasai (tirštam natūraliam sirupui) reikės: 

2 puodelių natūralių granatų sulčių; 

¼ puodelio cukraus;

1 citrinos sulčių. 

Vištienos troškiniui reikės: 

4 vištienos krūtinėlių – viščiukų krūtinėlių filė

1 ¼ puodelio smulkintų graikinių riešutų

1 puodelio smulkintų svogūnų

1 puodelio vištienos sultinio;

½ puodelio granatų melasos;

½ šaukštelio cinamono;

½ šaukštelio juodųjų pipirų;

½ šaukštelio ciberžolės. 

Kaip gaminti: 

  1. Pirmiausia (galite tai padaryti ir iš vakaro) pasiruoškite granatų melasą: puode užvirinkite granatų sultis su cukrumi ir citrinų sultimis. Sumažinkite kaitrą ir virkite valandą, kol mišinys taps tirštas.
  2. Susmulkinkite vištieną, supilkite granatų melasą ir vištienos sultinį, sudėkite visus troškinio ingredientus į puodą ir, uždengę jį, žemoje kaitroje troškinkite iki 6 valandų. 

Skanaus!

Nėra komentarų

Palikite komentarą