Kiek pinigų reikia norint vairuoti motociklą?

Vytenis Malevskis

Apie motociklą pasvajoja dažnas. Daug kam tai ir lieka tik svajone, tačiau dalis tokių svajotojų ima ir įgyvendina šį savo troškimą. Greičio ir laisvės siekis veda mus, motociklininkus, pirmyn. Pro šalį skriejantys vaizdai, vėjo prisilietimas šiltą vasaros dieną, „švari“ galva – visa tai tikra romantika, dėl kurios ir gimsta ši svajonė. Tačiau į reikalą pažiūrėjus realiai, pasirodo, kad reikia nueiti netrumpą kelią ir išleisti nemažai pinigų kol laikai vairuotojo pažymėjimą savo rankose ir važiuoji su nuosavu motociklu. Taigi, nuo ko pradėti ir kiek kainuoja ši svajonė?

Pradėkite nuo A kategorijos vairuotojo pažymėjimo. Apie tai jau buvau rašęs ir čia nesikartosiu. Kiek tai kainuoja? Jei egzaminus išlaikysite iš pirmo karto, tai vairuotojo pažymėjimas turėtų atsieiti apie 400-500 Eur.

Bet šiandien aš noriu pakalbėti apie kitką. Noriu paskaičiuoti, kiek kainuoja pilnas inventorius, t.y. motociklas bei apranga. Iš asmeninės patirties siūlau pradėti nuo aprangos. Kas iš to, jei pirma nusipirksite motociklą ir neturėsite aprangos? Suprantama, kad kainų intervalas gali būti didžiulis. Bet stengsiuosi pateikti prieinamų dalykų kainas, kurios būtų įkandamos statistiniam lietuviui. Pradžiai tikrai užteks vidutinio lygio aprangos ir ne pačio brangiausio motociklo.

Motociklas

Labai daug naujų motociklų vairuotojų savo pirmuoju motociklu renkasi street tipo motociklus. Nebent, žinoma, žmogus iš anksto labai konkrečiai žino, ko jis nori, kur važiuos, kaip važiuos ir pan. Bet dažnesnis atvejis, kai žmogus yra visiškai naujokas motociklų pasaulyje ir pradžioje dar nežino, koks tiksliai motociklas jam tiktų ir ko tiksliai jis nori. Tokiu atveju street‘as yra bene optimaliausias pasirinkimas. Kodėl? Todėl, kad šio tipo motociklai neutraliausi. Jie pakankamai lengvi, manevringi ir atleidžia kai kurias pradedančiųjų klaidas. Asmeniškai aš taip pat pirkau šio tipo motociklą, kaip savo pirmąjį motociklą ir esu juo patenkintas. Išsirinkau Kawasaki Z750. Motociklas manevringas, lengvas, galingas, patikimas ir gražus. Taip pat puikūs pasirinkimai būtų Honda Hornet ar Yamaha FZ, žemam žmogui ar merginai – Yamaha XJ. Be abejo, motociklų modelių yra galybė ir čia tik keletas jų. Taigi kiek kainuoja tokie motociklai? Apie 2500 Eur. Už tokią kainą galite įsigyti pakankamai tvarkingą motociklą, kuris bus 2000-2007m gamybos.

Apranga

Apranga bene svarbiausia dalis. Tik su pilna apranga būsite tikras, kad padarėte viską, jog ant motociklo atsisėstumėte kiek galima saugiau. Taigi, iš ko susideda pilnas aprangos komplektas?

  1. Šalmas. Šalmų būna keletas tipų. Lietuvoje, manau, labiausiai paplitę uždari šalmai. Jie ir yra saugiausi. Kokybišką šalmą vidutinėje kainų kategorijoje galite įsigyti už 250-300 Eur. Beje, po šalmu rekomenduočiau dėvėti pošalmį. Pastarasis kainuoja apie 15 Eur.
  2. Striukė. Striukės dažniausiai skirstomos į tekstilines ir odines. Tekstilinės dažniausiai būna pigesnės. Galima rasti tikrai gerų tekstilinių striukių už 150-200 Eur. Odinė tuo tarpu atsieis bent 300-400 Eur.
  3. Kelnės. Tekstilinės kelnės ar džinsai taip pat kainuoja apie 150-200 Eur. Odinės vėlgi kainuos brangiau.
  4. Kombinezonas. Galite pirkti kombinezoną vietoj kelnių ir striukės. Bet kombinezonas kainuos 500-600 Eur, tad pirkti kelnes ir striukę atskirai pigiau.
  5. Batai. Batų būna įvairių. Bet sakyčiau, kad pagrindinės rūšys dvi – tai trumpi batai ir ilgi batai. Tiek vieni tiek kiti kainuoja apie 150-200 Eur.
  6. Pirštinės. Pirštines iš patirties rekomenduočiau turėti dvejas. Vienas trumpas ir plonesnes vasarai, kai būna karšta. Kitas storesnes ir ilgas sezono pradžiai ir pabaigai, kai orai jau būna vėsesni. Viena pora kokybiškų pirštinių kainuoja 70-120 Eur.

Visos šios kainos pateiktos naujų daiktų perkant parduotuvėse. Kainos vidutinio segmento prekių, tad galite rasti ir pigesnių ir ženkliai brangesnių moto aprangų. Nereikėtų šių kainų laikyti kaip kažkokio etalono, nes tai tik mano nuomonės ir patirties junginys.

Taigi, susumuokime bendrą sumą, imdami vidutines kainas. Vairuotojo pažymėjimas apie 450 Eur. Motociklas apie 2500 Eur. Aprangos komplektas (šalmas, pošalmis, tekstilinė striukė, tekstilinės kelnės, batai, viena pora pirštinių) apie 950 Eur. Sumoje 3900 Eur. Galime drąsiai apvalinti iki 4000 Eur ir sakyti, kad tai suma, kuri reikalinga tam, kad nuo nulio galėtumėte pradėti saugiai važinėti su nuosavu (nors ir ne pačiu naujausiu) motociklu.

Nėra komentarų

Palikite komentarą